Thursday, 30 June 2011

Hike Volcano Mountain (Merapi Mountain) and Visit Bukit Tinggi.

visit iNDONESIA 2011.

Salam Petualang dan Anak-anak Gunung Malaysia dan Indonesia...
Buat Pertama kalinya aku menjejaki Bumi Indonesia di sebelah Sumatera Barat, Padang – Bukit Tinggi. Jutaan Rupiah Terima kasih kepada Halim dan Mi serta anky dan Arry kerana menjadi Guide aku untuk menggapai puncak Merapi sumatera Barat.







Ceritanya bermula...” ade duit lbh ni, leh la klu sekali aku nk ke Merapi padang..jeng2 terus aku tepon Phenom, Bro jom.. terus beliau iya kan aje..huhu..terbaik..bisa2..” start dari sini aku mula study, cr duit, settlekan ape yg patut sblm ke Indonesia. 1 bulan sblm g leh plak budjet gua lari beb..dh nk cancel trip nit p dgn kata2 smgt Phenom membuatkan aku tidak mahu juga ketinggalan dan akhirnya...........

9/4/2011 (semua masa yg tertera dlm cite ni akan Lewat -1jam dr wktu Malaysia) masa WIB.
Terima kasih pada Nurul Nas Raihan sbb antar aku ke KLCC seawal pagi, klu x tau la nk p naik ape dh..
7.20am Flight aku Ke padang AK470. 8.20am aku tiba di bandara Minangkabau. Lambat beb ktsne dorng check passport, jenuh antri..sabar jelah.. pastu leh lak kt imegresen aku di periksa tul2 org lain x plak..mcm2 kn tny.. last2 skali kasut aku gak jd mangsa, di scan beberapa kali sbb aksut aku tu dh byk sgt bertampal gak..hehehe..aku expect dorg mst igt aku bwk dadah ke, ganja ke..ape2 yg bhy la..
Xpelah pastu dh lps, g lah msk tandas..kuar2 tandas jek ramai sungguh yg dtg kt aku, igt ke muke aku ade iras2 artis Malaysia cm shahir org kate...wakakaka..tp upenye prebet sapu lah, cm2 twrn diberikan..kencing tu semua korg klu g jgn terpedaya ok.. Teman aku dr Indonesia dh stanby kt bandara.. terus kami naik mobil sewa.. lapar beb, kiteorg pn singgah la mkn kt Lubuk Sikoci, mkn ape?? Erm.. kami mkn Ikan Guramis bakar, Jengkol, Sayur Urap, dan Air apokad.. sedap wa ckp sm lu..halim bertambah kowt...hehehehe...halim ni mmg kuat mkn dan beliau sgt yakin ye..i like..
Abis je mkn, kami terus bergerak ke Bkt Tinggi tp sebelum sampai aku suh Supe’r benti jap kt Lembah Anai psl aku teringin nk g situ.. ade air terjun dan Landasan Keratapi batu ara yg legend ketika zmn Belanda jajah Indonesia dlu...








Abis je jd Model kt situ terus gerak ke destinasi xsmpai2 jgk psl benti lagi kt Toko Kain Puteri Minang..hahaha..katenye santai..layan jek..Dapatlah aku beli telekung Sekeping kat Ibunda aku, cantik bangat.. sambil2 teman2 lain pilih baju aku p lah usha2 Kilang Wat Tepung Beras..mmg Klasik Beb, xde pn pki tenaga manusia, elektrik dan sebagainya tetapi menggunakan Roda kicir air utk menggerakkan penumbuk..peh terer kan idea belanda ketika itu dan Pak Ali msh guna Mesin tu sampailah ke harini..
Dh lepak2, tgk baju, beli baju, snap2..ktorg meluncur laju ke Bika Talago plak..kasi rasa and penuhkan perot jap..hehehe..nk Tau ape Bika Talago usha pic ok..ni tmpt membuat ubi bakar dan ubi pisang secara trandisional.. tempat lain xberapa nk terbaik jika nk dibandingkan dgn kt Koto Baru nih..
4pm : barulah sampai kt Bkt Tinggi (950m)..hehehe..letak beg kt Hotel Kartini ktorg pn berjalan ke Ramayana (Shooping complex) beli ration utk mendaki ptg japg..
6pm: lepas dh dftar masuk byr permit semua, bru ktorg start Trekking.. perjalanan akan mengambil masa lebih kurang 1Jam kt ary sweepr kami ke Pasang Gerahan. Waktu mula trek tu Guide cite2 la skit psl merapi ni, ape yg blh buat dan tidak, bp jauh, bl lm butuh waktu yg diperlukan utk smpi puncak, keadaan persekitaraan nya dan lain2..
Sampailah di Pasang Gerahan..lepak2 smbil icap Okok dlu..heheeh..kami disajikan dgn Air Nescafe pasal dr anak gunung yg lain..sedap kowt, pastu Guide kami plak leh main gitar, semua lagu yg dinyanyikan tu sedap dan berkenaan dgn Alam..ssyok smpi aku terlupa yg kami perlu memnjat ag..hahaha...layan..
8.15pm : start trek blk..fuh mmg sejuk beb psl dh (1300m) dgn titisan air lagi..peh...jalan lah kami, yg bestnye ktsni asal setiap check point yg ktorng benti pasti ade tenda dan rakyatnya disitu.. ramai btul anak gunung indon yg naik gunung merapi setiap mgu..kami meneruskan perjalanan, tepat jam 10pm smpi di Kayu menjolo..rehat jap sampailah si Phenom leh berdengkur kaget lah sekejap..hahaha...leh je die tido..penat sgt kowt.. pas dh pekena teh kt org gerak ag ke Peninjauan Sebelum tu kenalah menempuh penanjakan 45%..hehehe..layan..hu3..
12.44pm : hujan plak...aduyai, dh sejuk bertambah sejuk..hahaha..gigil2 jln2..tgn kebas kowt..tp apedahal gunung di bumi Malaysia dpt ku daki inikan pula ngr seberang...alah bise tegal biasa kt En.Halim..lalalaala..
1.30 am : aku melalui Lubang tikus yg sgt besar utk sampai ke Check Point Pintu angin ( nm pn dh Cuak..hahaha) dingin bangat pak...
3.30 am : Tibalah kami di Cadas, Guide and Pak Halim g amik air kt water point.. aku, phenom and ary trs g camp site... pasang tenda, masak maggi, lepaking and terus terlelap sampai kul 7am.


10/3/2011
7.30am : Bergerak ke Puncak, perjalanan nye sgt pacak mirip Tahan tetapi Trek batunye sgt berbahaya dr tahan kerana batu itu adalah batu Volkanik yang terhasil daripada letusan Gunung Berapi dan akhirnya mengeras menjadi seketul Batu, Pergerakan perlu berhati-hati kerana salah pijak batu itu akan tergelincir jatuh dan ini menyebabkan kaki pendaki tidak dapat stay lama. Petualang indon memanggilnya ( kasiak Bodoro). Pasir nye sgt halus dan boleh telus terus kedlm kasut.waktu mendaki pijak lah ditempat batu yg leper dan keras, kejap. Keadaan Dingin, matahari atas kepala, angin kadang2 kuat, dan berkabus bila2 masa.. sekiranya berkabus kemungkinan petualang akan hilang trek atau anda berpandukan trek batu yg sedia ade atau lepak je dlu sementara kabus itu reda dan bila kabus itu sudah reda jalanlah berkumpulan ye..
Ada ape di puncak???
1.    Bunga Padi
2.    Tugu Abel
3.    Puncak Merpati
4.    Puncak Garuda
5.    Kawah Tua
6.    Kawah Utama
7.    Taman Adelweis
8.    Tasik singkarak
9.    Lapang Bola
10.    Kawah Tungku 3 Sejarangan
11.    Bunga Kekal Abadi




12.30pm : aku dan teman yg lain turun ke base camp kembali di Cadas, kemas2 dan terus bertolak untuk turun ke Bawah... hujan mula renyai, “ aduhyai masak cmni, isi dlm dh la x berplastik, kasut lak kalah dgn tanah merah..erm..layan jelah..” mengomel aku keseorgn.. aku jalan benti psl nk amik gambar pastu shoot laju2..hehehe...so naik waktu mlm, trn plak waktu mlm..best nmpk View..
Maka sampailah kami di Pasang Gerahan.. Aku usha2 apsl rmi sgt anak-anak gunung kt sni, owh upen2nye dorng ade latihan S.A.R laaaa... Setiap sukarelawan SAR dtg ke Merapi untuk menjalani latihan Tali menyelamat.  Sempatlah aku berbual dan bertukar pendapat...hehehe..
 4.30pm : kami Berlima sampailah kebawah di Starting Point.. Lepak2, Cap Kok dlu..sempat lah aku berbual dgn minah Ireland dgn Poland..best gua suke cite Travel adventure nih, so leh msk kepala la..then English kt pn jd lebih Baik...Betul X kwn2...erm..
Powil  lm gila kot tgu bru nk dtg, huhuhu... terus hantar ke hotel..siap2 kuar jln2 plak..hehehe.. mn leh dok diam dtg tmpt org nih..jln2 jek.. smpilah ke mlm pulang kami kembali ke sarang..kemas brg basuh beg..hahaah.”tiba kecoh dlm tandas, Halim- weh aku terbawak peluru senapang patah fuyoooh gempak doh pasal lepas kt airport..hahaah kecut perut jap..” pastu kami pn tidoooo..












11/3/2011
Pagi2 dh bgn nih weh.. nk berjalan..hehehe.. lepas jek Breakfast, tempat 1st yg kt org g taman Haiwan dan bangunan Sejarah Minangkabau... mcm2 la ade kt situ tp klu nk dibandingkan dgn Malaysia jauh lagi Mereka..erm.. Bangunan yg menjadi Tarikan disitu..
Pas dh abis lepak kt situ, ktorg berjalan G pasar Jap..then aku terus tggu kt kdi Outdoor Pak Hendra, si Halim g amik Brg, Si mii lak aku xtau la dia p mn..tgu dorg smpi semua..kami pn bergerak mencari angkutan utk ke aur Kuning..Tujuan : Nk p cr Brg2 yg leh jual kt malaysia..byk bnd aku nmpk tp modal tarak..insyaallah sikit masa lagi..lalalaal..
Abis jek di Situ kami kembali ke Jam Gadang jmp dgn Eddy, jmp je die terus g makan nasi kapau plak, mkn kopok ikan dgn cm2 la xigt dh..heheeh..
Kt org g jln2 Taman panorama dan Lobang Jepang..peh terbaik kowt, dlm tu leh la kt tgk tmpt jepang pangkal kepala org, penjara, sel, dapur, dan lain2.. JANGAN BERJALAN SEORNG YE SGT SERAM...huhuhu...
Pas jek aku amik gmbr penjara, rs cm ade je org ikut dr belakang..jeng jeng jeng...perasaan je tu..
Abis je melawat tmpt kt org bergerak kembali ke Pasar Ateh dan Bwh..beli brg skit then blk hotel.

12/3/2011
Pagi2 kul 5am aku dh bgn kowt, tgu2 pny tgu xsmpi gak bus executive aku nih aduyai..CUAK DH NI Tertinggal flight ni kang masak aku... akhirnya smpi gak, dh la lambat pastu leh la p pick up org plak, g opis agih..aduh perit2... seksa batin ni..hahahaha.. then sesak plak kt pasar Koto baru..ag lah aku gabra... potong sini celok sana akhirnya sampai gak aku di Airport Minangkabau Padang..fuh dgn pantas aku mengcheck in kan diri..”adik ag 20mnt jek klu xsmpt lah” huhuhu lega rasanye..abis check in terus aku g byr airport tax, beratur panjang gak... masuk je boarding area..lepak jap terus g naik flight... shuuu smpi lah di K.L







Sekian dari Saya

Azlan

*terima kasih banyak dan tak terhingga kepada Ary, Henky, phenom dan halim tak Lupa jgk Pd Bro epul tlg arrge kan trnsprt dan sebagainya.
Berekreasi lah selamanya....

“ Like The Way you live your life, Simple and yet So Meaningful ”.
  
    

2 comments:

vee_comot said...

Anta pi KLCC buat ape ??? bukan ke airport kat KLIA haha! syengal lu..

My JoUrNeY said...

Gua suka la lu brader.lu lah my idiol..hihu